Bilişsel Davranışçı Terapiler, duyguları tanımaya dayalı, düşünceleri değiştirmeye odaklanan kısa süreli, amaca yönelik ve yapılandırılmış bir psikoterapi yöntemidir. Danışanın başvurduğu dönemdeki sorunlarından yola çıkarak geçmişte bir olay ya da durum nedeniyle geliştirdiği mantıksız düşünce, uyum sağlamayan duygu ve davranışlarını değiştirmesini hedefler. Çünkü kişinin bugünkü rahatsızlığı; bu düşünce, duygu ve davranışlarını sürdürmesinden kaynaklanmaktadır.

Bu yaklaşım, danışana rahatsızlık veren bilişsel çarpıtmalar ve bu çarpıtmaları destekleyen saptanması ve bunların düzeltilmesini hedefler. Bu düşüncelerin gerçekçi bir şekilde yeniden değerlendirilip değiştirilmesi, duygularda ve davranışlarda düzelmelere yol açar. Daha kalıcı düzelmeler ise danışanın işlevsel olmayan temel inançlarının değiştirilmesine bağlıdır. Bu bağlamda danışan ile yeni stratejiler geliştirme üzerinde çalışılır. Bilişsel Davranışçı Terapiler; düşüncelerimizin, duygularımızı ve davranışlarımızı yönettiğini var sayar.

Bu düşünce şekli, koşullardan bağımsız olarak duygularımızı ve davranışlarımızı kontrol edebilmemizi kolaylaştırır. Bu terapiler diğer bazı terapilere göre daha kısa sürer (ortalama 10-16 seans gibi) ve danışan ile terapistin ortak çabalarına dayalıdır.Bilişsel Davranışçı Terapiler, günümüzde çok sayıda psikolojik sorunda başarı ile uygulanmaktadır. Korkular, panik atak, stres, ilişki problemleri, performans, iş ya da sınav kaygısı, takıntılı davranış ya da düşünceler, yeme bozuklukları, depresyon, yas, travma sonrası stres problemleri, cinsel sorunlar gibi problemler; Bilişsel Davranışçı Terapi’nin etkili olduğu alanlardır. Zaman zaman bireylerle olduğu kadar gruplarla da çalışılabilir.

Çocuklar için bilişsel davranışçı terapi temelli düzenlenen Korku Avcıları (grup veya bireysel), Sınavı Geç ve Duygu Kaşifi (grup veya bireysel) programları uygulanmaktadır.

Korku Avcısı, korku ve kaygılarıyla başa çıkamayan çocuklara ve ebeveynlerine destek olmak ve sorunlarını aşmalarına yardımcı olan bilgi ve becerileri öğreterek onlara donanım kazandırmak üzere hazırlanmış bir grup uygulamasıdır. Bireysel seanslar şeklinde de uygulanabilmektedir. Başvuru için tıklayın.

Duygu Kaşifi, yüksek duygusal zeka potansiyeli olmasına karşın duygularını yönetmede güçlük çeken çocuklar ve ebeveynlerine psikolojik destek sunmak, farkındalık ve duygusal zekayı geliştirmek için uygun bir grup çalışmasıdır. Bireysel seanslar şeklinde de uygulanabilmektedir. Başvuru için tıklayın.

Sınavı Geç, 8. Sınıflar ve üniversite sınavına hazırlanan gençler için bilişsel davranışçı grup çalışmasıdır. Sınav kaygısını yenmek üzere stratejiler ve psikolojik yöntemlerin öğretildiği psiko eğitim ve uygulama grubudur. Başvuru için tıklayın.

Bizimle İletişime Geçin