Çocukluk, insanın anavatanı ve oyun da çocuğun dilidir. Çocuklar, yetişkinler gibi rahatça konuşarak değil; oyun oynayarak kendilerini ifade edebilirler.

Oyun Terapisi, çocuğa iç dünyasında mücadele ettiği korku, nefret, yalnızlık gibi duygularını, başarısızlık ve yetersizlik hislerini ve diğer sorunlarını “oynayarak sergilemesi” için verilen yaşamsal bir fırsattır. Oyun terapisine gelen çocuğa kendi problemlerini ifade etmesine yardımcı olacak çeşitli oyuncaklar sunulur. Oyun seanslarındaki oyun, teknik ve içerik açısından çocuğun kendi kendine ya da diğer yetişkinlerle oynadığı oyundan farklıdır. Terapist, çocuğa güvenli bir ortam yaratır ve onu istediği gibi oynamaya cesaretlendirir. Oyunun içeriği, senaryosu ve gidişatı tamamen çocuğun kontrolündedir. Çocuk bu süreçte yansıtacağı duygusal sorunlara en uygun materyali kendisi seçer ve oynar. Terapist, çocuğun tüm oyunlarına katılır, onu ve oyununu sınırlamadan eşlik eder ve çocuğun sürecinin bir parçası olur. Bu sayede çocuk, oyun terapistinin de yardımıyla sorunlarını, duygularını ve deneyimlerini yeniden yaşar ve üzerinde çalışarak baş etme becerilerini geliştirme şansı bulur. Oyun seansları ilerledikçe ve çocuk oyun içinde güçlendikçe duygusal sıkıntılarda rahatlama sağlanır, sorunlar aşılır ve iyileşme kendiliğinden gerçekleşir.

Çocuklar; oyun terapisi ile özgüvenlerini kazanmayı, iş birliği yapmayı, başkalarına saygı durmayı, sorumluluk almayı, kendini korumayı, dikkatini toplamayı, sorunlarına çözüm yolu bulmayı, öfkesini doğru yönlendirmeyi, kendini doğru ifade edebilmeyi, sosyal ilişkilerini güçlendirmeyi, korkularını yenmeyi, sağlıklı ilişkiler kurabilmeyi, psikolojik zorlukların üstesinden gelebilmeyi, empati becerilerini öğrenirler.

Bizimle İletişime Geçin