İnci Güçer, doktoralı klinik psikolog ve aile danışmanıdır. 2000 yılında Ege Ü. Ed. Fak. Psikoloji Bölümü’nden mezun olduktan sonra alanda çalışmaya bir özel eğitim merkezinde başlamıştır. Ardından Rehberlik Araştırma Merkezi’nde 1,5 yıl görev yapmıştır. 12 yıl Ege Ü. Tıp Fak. Hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı’nda klinik ve poliklinik ortamlarında çalışmıştır. Ayrıca özel bir ilkokula ve çeşitli anaokullarına danışmanlık uygulamalarında bulunmuştur. 2009’da E. Ü. Sosyal bilimler Enstitüsü Klinik Psikoloji Yüksek Lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak Uzman Klinik Psikolog unvanı almıştır. Ardından aynı üniversitede Klinik Psikoloji Doktora Programı’na kabul edilmiştir. Doktora yeterlik sınavını geçtikten sonra klinik uygulamalara ağırlık vermiş; bireysel ve grup terapilerinde deneyimini artırmıştır. Kaygılı çocuklarla bilişsel davranışçı grup terapileri uygulayarak doktora tezini yapmıştır. 2022’de Klinik Psikoloji Doktora Derecesini başarıyla alarak doktora sürecini tamamlamıştır. 2023’ten itibaren özel bir üniversitede “Doktor Öğretim Üyesi” olarak psikoloji bölümü öğrencilerine ders vermektedir. Bunun yanısıra, özel olarak danışmanlık, süpervizyon ve eğitim çalışmalarını sürdürmektedir.

İnci Güçer, psikoterapi eğitimlerini Odağ Psikanaliz ve Psikoterapi Vakfı’ndan (oyun terapileri, ergen ve erişkin ruh sağlığı ve hastalıkları -6 yıl) ve Abdülkadir Özbek Enstitüsü’nden (Psikodrama -8 yıl) almıştır. Ayrıca Klinik Psikoloji masterı ve doktorası sırasında Prof. Dr. Oya Sorias ve Prof. Dr. Haluk Arkar’dan kuramsal ve uygulamalı olarak Çocuk ve Erişkinde Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT), Prof. Dr. Benal İnceer’den Aile ve Çiftler için Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT), Doç. Dr. Serap Sütcü’den Bilişsel Davranışçı Grup Terapileri (BDGT) eğitimlerini tamamlamıştır. Bu sürece paralel olarak çalıştığı klinikte de Prof. Dr. Tezan Bildik’ten BDT supervizyonlarını tamamlayarak klinik asistanlarına süpervizyon veren ekipte yer almıştır.

İnci Güçer, psikoterapi alanında ülkemizde ilk örnek olan “Korku Avcısı: Anksiyete Bozukluğu olan Çocuklar İçin Terapi Kılavuzu” nun yazarları ve uygulayıcıları arasındadır. Korku Avcısı’ndaki emekleri, kendisini, kılavuzun grup versiyonunu geliştirmeye yöneltmiş ve geliştirmiş olduğu programı  uygulayarak Doktora tezini yapmıştır.

Bölüm yazarı olarak katkıda bulunduğu diğer kitaplar şunlardır:

Çocukluk Çağı Ruhsal Bozuklukları ve Bilişsel Davranışçı Terapiler – DSM 5 Odaklı (Nobel Akademik Yayıncılık) ve

Başarı Yolunda Rüzgarını Kendin Yarat (Ege Ünv. Yayınları).

Yetkinlikle ve daha kaliteli hizmet sunabilmek için kendisi de psikoterapiden geçerek kişisel sürecini tamamlamıştır. Böylece danışanlarına daha üst düzeyde empatik anlayış gösterebilmekte, aldığı eğitimleri kişisel donanımlarıyla bütünleştirebilmektedir.

Psikolojik danışmanlık becerilerinin yanı sıra psikometrik ölçme ve değerlendirme alanında da yetkindir. Projektif (CAT, TAT, Louissa Düss, Rorschach, resim-çizim testleri) ve objektif (WISC-R, WISC-IV, CAS, MMPI, AGTE, Bender, Stroop, GİSD vb. zeka, dikkat, kişilik ve gelişim testleri) birçok testin eğitimini çalışma hayatı kapsamında ve paralelinde alarak uygulama alanını genişletmiştir.

Meslek yaşamı sırasında çok sayıda ve çeşitli konularda eğitimlere, kongrelere ve çalışma gruplarına katılmıştır. Bunlardan başlıcaları; Transaksiyonel Analiz, Aile Terapileri, Sanat terapisi ve Dans Terapisi

Meslektaşlara yönelik vermekte olduğu eğitimler: Çocuk ve Ergende Projektif Teknikler, Oyun Yoluyla Psikoterapi, Çocuk Değerlendirme Testleri, Çocuk ve Ergenlerde Bilişsel Davranışçı Terapiler, Çocuk ve Ergenle Klinik Görüşme

Aynı zamanda ruh sağlığı alanında çalışan uzmanlara yönelik Çocuk ve Ergen Olgu Süpervizyonu vermektedir.

“23 yıldır danışan görmekte, donanımlarımı genç meslektaşlarımla eğitim ve süpervizyon vererek paylaşmaktayım. Bir gencin ruhuna dokunmak, bir çocuğun yaşamı algılayışına oyun aracılığıyla tanık olmak, her yaştan danışanlarımın sırlarına sadakatle yaşamöykülerine dâhil olmak; mesleğimin bana sunduğu en güzel hediyelerim, hepsi için danışanlarımın güvenine şükran duyuyorum.

Ayrıca köşe yazılarımla sizlerleyim. Gazetede yazma amacım, psikolojinin yaşamın ayrılmaz bir boyutu olduğunu göstermek, yaşamın içinden psikolojik analizler yaparak kişisel gelişim için kolaylaştırıcı olmak. Yazılarım aracılığıyla tanışmadığım kişilere de bir nebze olsun yardımcı olabiliyorsam ne mutlu!

Psikolojik destek aradığınızda birlikte düşünüp hissederek çözümlemek dileğiyle,”
Dr. İNCİ GÜÇER
Klinik Psikolog, Psikoterapist, Aile Danışmanı

 

REFERANSLAR

Medecins Du Monde Dünya Doktorları Sivil Toplum Örgütü,

Ege Üniversitesi Eğitim Fak. Çocuk Üniversitesi (EGEÇEM),

Türk Psikologlar Derneği

Türk PDR Psikolojik Danışmanlık Rehberlik Derneği,
SHU DER Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği,
Ege Ü. Tıp Fak. Çocuk Ergen Psikiyatrisi AD.
İzmir Psikoloji Enstitüsü,
Dünya Danışmanlık Merkezi,
GNG Danışmanlık Merkezi,
İyonya Psikoloji,
Eskülap Danışmanlık Merkezi,
Artı Danışmanlık Merkezi,
Berna Gökengin Psikodrama Atölyesi,
Manisa RAM Rehberlik Araştırma Merkezi,
Buca RAM Rehberlik Araştırma Merkezi
Doğu Marmara Kalkınma Ajansı & Kocaeli Milli Eğitim Müdürlüğü
Şükran Altuntaş Danışmanlık Merkezi,
Zanaart Danışmanlık ve Eğitim Merkezi

İletişim