Kurban Bayramı ve Çocuk Psikolojisi

Çocukluk çağında soyut düşünme kapasitesi henüz gelişmemiş olduğundan, Kurban Bayramının manevi ve dini boyutu, çocuklar için anlaşılması zor ve karmaşık konulardır. Lütfen çocuğunuza bu bayramın et ve et ürünleri ile ilgili olan kısmından ziyade iyilik ve güzellik, yardımlaşma kısmını anlatın. Çocukların kurban kesme ibadetinin neden yapıldığını anlamaması gayet normaldir.  Bu nedenle Kurban Bayramının sosyal dayanışma ve paylaşma temelinde anlatılması çocukların psikolojisini korumak için önemlidir. Medyadaki kanlı kurban kesimi görüntüleri de çocuklar için asla uygun olmayan ve sakınılması gereken içeriklerdir. Çocuklar, kurbanın sevap kazanmak için yapıldığını anlayamazlar. Anlar gibi görünebilir ancak bilinçaltında sürekli olarak karşılaştığı bu travmayı açıklamaya çalışabilirler. Kurban Bayramı’nda çocuğunuzun psikolojisini korumak için şunlara dikkat edin:

  • Kurban kesme geleneğinin nereden geldiği, çocuğa bir öykü ile abartmadan ve kafasını karıştırmadan anlatılmalıdır.
  • Kestiğiniz kurbanın kanlı kısımlarının bahçenizde ve kurban kesiminin yapıldığı alanlarda çocuklarınız tarafından görülmesini engelleyin.
  • Hayvanın ölüm anını gören çocuk bundan psikolojik olarak etkilenecektir. Çocuklara yaşlarına uygun olarak ölüm konusunda bilgi verilmelidir. Bu bilgiyi verirken çocuğa yalan söylememeli, korkutmamalı ve dalga geçilmemelidir. Çocukların, kurbanlıkla uzun süreli ve sevecen bir yakınlık kurmalarına izin verilmemelidir.
  • Çocuk eğer kurban kesme günü veya ertesi günlerde et yemek istemezse zorlamayın.
  • Kısa süreli ağlama, iştahsızlık ve uyku problemleri yaşayabilirler. Böyle durumlarda bir uzmana başvurmak faydalı olacaktır.
  • kurbanlık hayvan uzun süreli evde beslenilmemelidir çünkü bir süre evde bakıp ve duygusal bağ kurdukları hayvanların kesilmesi tüm çocuklar için çok rahatsız edicidir. Bu durum çocuklarda derin iz bırakabilir. Eğer böyle bir durum varsa evde bakılan hayvanın bayramda kesileceği çocuğun yaşına göre uygun bir yaklaşımla anlatılmalıdır. Bu konuda yapılan en büyük yanlış hayvanın çocuğa haber verilmeden kesilerek etinin yedirilmesi ve tüm bunların sonunda açıklama yapılmasıdır. Öte yandan çocuğu kurban kesim alanından telaşla uzaklaştırıp kafasında soru işareti bırakmak da durumu onun için daha karmaşık hale getirecektir. O yüzden çocukları kurban kesimin yapıldığı alana hiç sokmamak en uygunudur.

  Kurban kesim törenini çocukların izlemesi kesinlikle uygun değildir. Eğer çocuk çok istiyorsa ve 12 yaşından büyükse uzaktan izleyebilir. Bu bazen bir güç-dayanıklılık gösterisi olarak, kendini ispat için yapılabilir. Babasından görsün, gerçekleri bilsin, ileride o da yapacak diye çocuğu zorlamak tüm hayatı etkileyen üzücü anılara sebep olabilir. Kanlı görüntülere ve kesici aletlerin kullanımlarına alışkın olmayan bir çocuğa, kesim anında hayvanı yakından izletmek; kanı, çıkan hırıltıyı, kokuyu, ölürken ayaktaki seğirmeyi göstermek-yaşatmak, kurbanlıktan yerken veya yedikten sonra (Bak senin beslediğin kuzuyu yedik) gibi ifadeler kullanmak, kurbanın kanını alnına sürmek çocukta psikolojik sorunlar yaratır.

Bu gönderiyi paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir